Grzybki w occie - przepis na najlepsze grzyby na świecie.
Fotografujecie i suszycie albo wkładacie do słoiczków i zalewacie octem. Przypominamy Wam specjalny przepis, który znany jest od ponad stu lat. I uwaga! Nie używamy do niego żadnej cebuli ani marchewki.
Składniki;
Potrzebny ocet, pieprz w ziarnkach, sól, cukier, woda, liść laurowy, ziele angielskie, słoiki i oczywiście grzyby.
Na zaprawę potrzeba; 2 szklanek wody, trochę mniej jak szklanka octu, 4 łyżki cukru, sól - jedna łyżeczka. (To zagotowujemy)
Ten przepis na grzybki w occie każe sparzyć wrzątkiem grzyby (obrane w garnku zalać wrzątkiem) i zaraz wodę odlać, najlepiej zrobić to przez sito lub cedzak.
Wsadzić do garnka sparzone grzyby, zalać wodą i zagotować - tylko do szumowania - nie dłużej - od razu po zagotowaniu odcedzić - nie gotować dłużej. Koniecznie przepłukać wodą.
Na koniec wsadzić do garnka, zalać wodą i gotować tylko od 5 do 10 minut. Grzyby osolić według swojego gustu.
Przygotowujemy małe słoiczki. Do każdego wkładamy 3 ziarenka ziela, liść laurowy i 12 ziaren pieprzu. Grzyby odcedzamy i gorące wkładamy do słoiczków natychmiast zalewając gorącą zaprawą z octu przyrządzoną jak powyżej!
Słoiczki zakręcamy i układamy do ostygnięcia odwracając wieczkiem na dół. Grzyby są kruche.
Na zdjęciach grzybki świeże zebrane przez koninian, którzy pojechali napełnić koszyki w Bory Tucholskie. Autor zdjęć Olga Marcinkowska. Z zazdrością spoglądamy na zbiory, a za zdjęcia dziękujemy...
Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?