Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Plan transmisji 32. kolejki Ekstraklasy. Hit Lech - Legia za darmo

Plan transmisji 32. kolejki Ekstraklasy. Hit Lech - Legia za darmo

Lepiej "unikać" go na mieście. Policjant z Pleszew wśród najsilniejszych w Polsce!

NOWE
Lepiej "unikać" go na mieście. Policjant z Pleszew wśród najsilniejszych w Polsce!

Polecamy

Nowym Ministrem Rozwoju i Technologii został oborniczanin!

AKTUALIZACJA
Nowym Ministrem Rozwoju i Technologii został oborniczanin!

Napisali do Króla i wiecie co? Otrzymali odpowiedź na swój list!

Napisali do Króla i wiecie co? Otrzymali odpowiedź na swój list!

Matura rozszerzona z WOS-u 2024 zakończona. Tu będą odpowiedzi i arkusz CKE

Matura rozszerzona z WOS-u 2024 zakończona. Tu będą odpowiedzi i arkusz CKE