3 z 8
Poprzednie
Następne
Fryzjer, kosmetyczka, restauracje od 18 maja 2020 [SZCZEGÓŁOWE ZASADY]
ŁAGODZENIE OBOSTRZEŃ OD 18 MAJA 2020 r. - GASTRONOMIA
Bary i restauracje
Od poniedziałku 18 maja będą mogły działać ogródki restauracji, pubów i kawiarni, a w galeriach handlowych otwarte zostaną strefy gastronomiczne.Szczegółowe wytyczne dla gastronomii:
- Przy usłudze na miejscu przynoszenie zamówień na tacach oraz mycie i dezynfekowanie tac każdorazowo w sytuacji, gdy istnieje możliwość przeniesienia się na nią wirusa (np. gdy ktoś w pobliżu kichnął).
- W przypadku zamówienia na wynos: bezkontaktowe wydawanie zamówień na ladzie w papierowych torbach.
- Przy ekranach do samodzielnego zamawiania (tzw. kioskach) musi być płyn do dezynfekcji rąk lub jednorazowe rękawiczki. Ekrany muszą być regularnie (kilka razy dziennie) czyszczone.
- Z sali jadalnej muszą zniknąć cukierniczki, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki.
- Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans.
- Przy wejściu na teren lokalu każdy powinien zdezynfekować ręce.
- Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa.
- Kucharze i kelnerzy powinni nosić maseczki i rękawiczki.
- Po zakończeniu obsługi gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.