MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Zwycięzca Rajdu Nadwiślańskiego: "Piekielnie ślisko". Zobacz zdjęcia z rywalizacji

NOWE
Zwycięzca Rajdu Nadwiślańskiego: "Piekielnie ślisko". Zobacz zdjęcia z rywalizacji

Tragiczne wieści. Podwójne zabójstwo w Bełchatowie. W kamienicy znaleziono dwa ciała

Tragiczne wieści. Podwójne zabójstwo w Bełchatowie. W kamienicy znaleziono dwa ciała

Polecamy

Autostrada A4 Katowice-Kraków. Czy i kiedy przejazd będzie bezpłatny?

Autostrada A4 Katowice-Kraków. Czy i kiedy przejazd będzie bezpłatny?

Tygodniowy przegląd prasy w Śremie, (12.05-18.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Śremie, (12.05-18.05.2024)

Samochód wjechał w płot i słup energetyczny! Kierowca uciekł z miejsca zdarzenia

Samochód wjechał w płot i słup energetyczny! Kierowca uciekł z miejsca zdarzenia