MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania...
fot. Joseph De Sciose / Aurora Photos/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Rabarbar

Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania deserów takich jak ciasta czy muffinki, a także kompotów. Rabarbar ma kwaskowy smak dlatego najczęściej łączy się go ze słodkimi owocami np. truskawkami. Jednak należy uważać na liście rabarbaru i nie wykorzystywać ich do przygotowywania potraw, ponieważ są bogate w kwas szczawiowy, który powoduje niewydolność nerek. Zaledwie 25 gramów kwasu szczawiowego może zabić. Na szczęście, aby przyjąć zabójczą dawkę tego składnika trzeba by było zjeść aż ponad 2 kg liści rabarbaru, co jest raczej niemożliwe.

Zobacz również

Nowa remiza na 100-lecie jednostki OSP w Starej Kamionce

Nowa remiza na 100-lecie jednostki OSP w Starej Kamionce

Mężczyzna złamał zakaz zbliżania się do krewnych. Trafił do aresztu

Mężczyzna złamał zakaz zbliżania się do krewnych. Trafił do aresztu

Polecamy

Nie tylko na sen. Czy ta tabletka na sen powstrzyma pogarszanie się wzroku?

Nie tylko na sen. Czy ta tabletka na sen powstrzyma pogarszanie się wzroku?

16 cudów Polski: internauci wybrali najlepsze atrakcje turystyczne na lato

16 cudów Polski: internauci wybrali najlepsze atrakcje turystyczne na lato

Problemy nauczycieli znowu na dalszym planie. ZNP ma apel do ministerstwa

Problemy nauczycieli znowu na dalszym planie. ZNP ma apel do ministerstwa