MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

Nestle Cup 2024 już za miesiąc we Włocławku. Na starcie ponad 670 uczestników

Nestle Cup 2024 już za miesiąc we Włocławku. Na starcie ponad 670 uczestników

Kibice na fecie Śląska Wrocław w Rynku. Więcej zdjęć

Kibice na fecie Śląska Wrocław w Rynku. Więcej zdjęć

Polecamy

Flisacy Dunajca: strażnicy tradycji i przyrody

Flisacy Dunajca: strażnicy tradycji i przyrody

Powiadomienie z Facebooka o sztucznej inteligencji. O co chodzi?

Powiadomienie z Facebooka o sztucznej inteligencji. O co chodzi?

Style tuningu. Czym charakteryzują się różne style modyfikacji samochodów?

Style tuningu. Czym charakteryzują się różne style modyfikacji samochodów?