Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mamma mia! Warsztaty kulinarne w Śremskim Ośrodku Kultury z włoską pizzą w roli głównej [zdjęcia]

Tomasz Barylski
Tomasz Barylski
Kulinarna podróż do słonecznej Italii ze Śremskim Domem Kultury. W czwartkowe popołudnie odbyły się warsztaty "Cantare pizzare" podczas których zarówno młodsi jak i nieco starsi zgłębiali tajniki wypieku oryginalnej, włoskiej pizzy.

Włoski klimat w Śremskim Ośrodku Kultury

Alberto Amati to człowiek wielu talentów. W piątek zaśpiewał dla śremskiej publiczności w ramach cyklu "Muzyczne piątki nad Wartą". Natomiast w czwartkowe popołudnie 7 lipca poprowadził warsztaty dla dwóch grup (dla dzieci i dorosłych) z wypieku oryginalnej włoskiej pizzy. Na początku spotkania przybysz z Półwyspu Apenińskiego, który w Polsce mieszka od 2011 roku opowiedział o historii sztandarowego, włoskiego dania. Jak opowiadał Alberto pierwsze, okrągłe placki wypiekano już w starożytności. Na kartach historii jako datę powstania pierwszej pizzy we Włoszech zapisano rok 1889.

Raffaelo Esposito to pierwszy pizzerman, który przygotował pizzę dla królowej Margherity (Małgorzaty Sabaudzkiej przyp.), która odwiedzała Neapol wraz z mężem (Humbertem I przyp.)

- opowiadał prowadzący warsztaty, Alberto Amati.

Ciasto na oryginalną, włoską pizzę potrzebuje ... czasu

Co jest najważniejsze przy wypieku oryginalnej, włoskiej pizzy? Odpowiednie składnik w odpowiednich proporcjach, czyli woda, koniecznie z butelki, kilka rodzajów mąki z których powstanie ciasto. Jednak przede wszystkim cierpliwość. Alberto zdradził uczestnikom ile czasu potrzebuje przygotowane ciasto, żeby wydobyć z niego jak najlepsze walory smakowe. Takie ciasto potrzebuje co najmniej 30 godzin w lodówce.

Czy zatem uczestnicy warsztatów musieli czekać? Nie! Alberto przygotował na czwartkowe spotkanie porcje ciasta, które uczestnicy wykorzystali do samodzielnego przygotowania i upieczenia włoskiej pizzy. Przygotowane na warsztatach ciasto uczestnicy zabrali ze sobą do domu. Jutro wieczorem będą mogli je wykorzystać przyrządzając pizzę w domu. Dodatkowo organizatorzy przygotowali również teczki z przepisami dla wszystkich uczestników.

Mamma mia! Warsztaty kulinarne w Śremskim Ośrodku Kultury z ...

Zobacz również na srem.naszemiasto.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na srem.naszemiasto.pl Nasze Miasto