6 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Tłuszcze stosowane do produkcji fast foodów to najczęściej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/e0/bc/63e3b47fa6ef2_o_large.jpg)
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny
Pizza smaczna, ale i niezdrowa. Co się dzieje z organizmem po jej zjedzeniu?
To się dzieje z organizmem po zjedzeniu pizzy!
Tłuszcze stosowane do produkcji fast foodów to najczęściej utwardzone oleje roślinne, obfitujące w tłuszcze trans, które są szczególnie niebezpieczne dla zdrowia. To właśnie one przyczyniają się do zapychania tętnic, powstawania miażdżycy i zwiększania ryzyka zawału i chorób serca. Powodują one wzrost tzw. złego cholesterolu LDL we krwi, a spadek dobrego HDL. Przyczyniają się także do powstawania otyłości brzusznej, insulinooporności, niepłodności i nowotworów.
Sprawdź wszystkie informacje --->
Czytaj też:Przejedzenie. Co zrobić, jeśli zjedliśmy za dużo?