5 z 10
Poprzednie
Następne
Przepisy na czas epidemii koronawirusa. Jak zrobić w domu chleb, bułki i pizzę?
Przepis na chlebek bananowy
Składniki: 2 banany 2 jajka 1 szklanka cukru kubek śmietanki ukwaszonej ½ szklanki oleju lub oliwy 1 łyżeczka sody szczypta soli bakalie, orzechy Przygotowanie: Banany rozgnieść widelcem. W osobnym naczyniu mąkę wymieszać z solą i sodą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę, olej oraz wcześniej przygotowaną mieszankę mąki. Do ciasta dodać rozgniecione banany i bakalie oraz orzechy. Całość przelać do blachy keksowej, wcześniej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu można podawać z polewą czekoladową.