Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Słoiki na przetwory – jak je przygotować? Te sposoby musisz znać! Sprawdź, jak skutecznie wyparzać słoiki typu twist i weki w kilka chwil

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Słoiki na przetwory to element obowiązkowy, by móc zachować w spiżarni smaki lata na dłużej. Wakacje to przy tym najlepszy czas na zrobienie smakowitych domowych przetworów na zimę. Zanim jednak się za to zabierzemy, musimy przygotować naczynia, w których bezpiecznie zamkniemy aromatyczne konfitury, dżemy, marynaty i kiszonki. Podsuwamy pięć sprawdzonych sposobów na wyparzenie słoików. Te domowe triki wypróbuj już teraz. Do dzieła!

Spis treści

Wrzątek. Sprawdź, jak wyparzać słoiki w garnku

Skutecznym i niezawodnym sposobem sterylizacji słoików na przetwory jest wykorzystanie wrzątku. Nie zapomnijmy jednak założyć kuchennych rękawic, które ochronią nas przed ewentualnym poparzeniem.

czyste słoiki
Odpowiednie przygotowanie słoików do przetworów gwarantuje, że długo będziemy cieszyć się smakiem konfitur, kompotów, kiszonek i marynat. Poznaj najlepsze triki na sterylizację naczyń domowym sposobem. Wystarczy uruchomić piekarnik, mikrofalówkę czy zmywarkę! 123RF/123 rf vimart

Wyparzać można na dwa sposoby:

  1. Wystarczy do każdego słoika wlać kroplę płynu do naczyń, zalać je wrzątkiem i szczelnie zamknąć. W kolejnym kroku mocno potrząśnijmy każdym z nich, żeby detergent się spienił i dobrze wymieszał z wodą. Po kilku minutach każde z naczyń dokładnie wypłuczmy. Nie powinniśmy oczywiście zapomnieć o pokrywkach, które najlepiej zanurzyć w garnku z wrzątkiem i przez kilka minut zagotować.
  2. Możemy też słoiki oraz pokrywki od razu włożyć do dużego garnka z wodą i doprowadzić do wrzenia. Po kilku minutach wyłączamy kuchenkę i gotowe. Do wyjmowania gorących słoików z garnka warto wykorzystać specjalny chwytak do tego typu naczyń.

Pamiętajmy: naczynia na przetwory powinny być dokładnie umyte i wyparzone. Musimy też sprawdzić, czy pokrywki dobrze się zamykają, nie są pokryte rdzą, a szkło w słoikach nie jest wyszczerbione.

Zmywarka – pomysłowe przygotowanie słoików na przetwory

Wszystkie słoiki z pokrywkami musimy najpierw dokładnie umyć. W kolejnym kroku układamy je w zmywarce i uruchamiamy program, w którym możemy uzyskać najwyższą temperaturę. W większości urządzeń oscyluje ona między 70 a 80 stopni Celsjusza. Podczas mycia słoików w zmywarce nie dodajemy do pojemnika na detergenty tabletek do zmywarki ani innych środków myjących. Po zakończeniu cyklu i wyjęciu słoików z urządzenia możemy je dodatkowo przelać wrzątkiem.

Kuchenka mikrofalowa – najszybszy sposób na sterylizację

Jeśli mamy w domu mikrofalówkę, warto wykorzystać ją do sterylizacji słoików. Wystarczy wlać do każdego naczynia wodę na wysokość kilku centymetrów i umieścić słoiki w urządzeniu. Kuchenkę mikrofalową ustawiamy na maksymalną moc na ok. 3 minuty. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki z urządzenia, pozbywamy się resztek wody i dokładnie osuszamy. To najszybszy, a przy tym skuteczny sposób na sterylizację naczyń.

Pamiętajmy: nie wolno wkładać do kuchenki mikrofalowej metalowych zakrętek i pokrywek typu twist z metalowymi elementami, ani tym bardziej zamkniętych słoików. Pokrywki wyparzamy w sposób tradycyjny – umieszczając je we wrzątku.

Piekarnik: niezawodny trik na wyprażanie naczyń do przetworów

Sprawdzonym domowym sposobem sterylizacji słoików na przetwory jest podgrzanie ich na sucho w piekarniku. Urządzenie nagrzewamy do temperatury ok. 110°C w trybie dolnej i górnej grzałki. Następnie umieszczamy naczynia bez nakrętek na blaszce do pieczenia i wyparzamy je w urządzeniu przez ok. pół godziny. Szkło słoików nie może być zimne, żeby sterylizowane naczynia nie popękały w piekarniku pod wpływem wysokiej temperatury.

Spirytus: babciny sposób na sterylizację słoików

Ten stary sposób na przygotowanie słoików do przetworów ze spirytusem w roli głównej często stosowały nasze prababcie i babcie. Wystarczy do miski nalać alkoholu o mocy 70% i nasączyć nim bawełnianą miękką ściereczkę lub gazę. W kolejnym kroku delikatnie przemywamy każdy słoik i pokrywkę za pomocą wilgotnej tkaniny. Możemy też każdy z elementów zanurzyć na moment w spirytusie, wyjąć, osuszyć – i gotowe!

Polecjaka Google News - RegioDom
Dodaj firmę Autopromocja

Idealne na upały, do domu lub biura!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Słoiki na przetwory – jak je przygotować? Te sposoby musisz znać! Sprawdź, jak skutecznie wyparzać słoiki typu twist i weki w kilka chwil - RegioDom.pl

Wróć na srem.naszemiasto.pl Nasze Miasto