Smaki Wielkopolski. Odcinek 9. Gościmy w Starym Kasynie. Przepis na faszerowaną karkówkę z maślanym puree oraz zasmażanymi buraczkami

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski
Wideo
od 16 lat
Ekipa „Smaków Wielkopolski” w dziewiątym odcinku programu dotarła do Śremu, a konkretnie do restauracji „Stare Kasyno”, gdzie przygotowaliśmy dla Was propozycję na niedzielny obiad. Szef kuchni Restauracji „Republika Róż” zaproponował tym razem faszerowaną karkówkę z maślanym puree oraz zasmażanymi buraczkami. Pełno smaku i wariacji kulinarnych! Wypróbuj już dziś przepis i koniecznie obejrzyj wideo!

„Stare Kasyno” karmi gości od lat

Restauracja „Stare Kasyno” to miejsce zakorzenione w historii Śremu. Usytuowane przy jednostce wojskowej karmi żołnierzy już od początku XX wieku! Niegdyś stołówka, dziś restauracja – cieszy się sporym zainteresowaniem nie tylko wśród wojskowych. Odwiedzają ją licznie mieszkańcy Śremu, którzy mogą tutaj skosztować dań polskiej, tradycyjnej kuchni.

Swoją wiedzą oraz umiejętnościami podzielił się z nami szef kuchni „Stare Kasyno”, Waldemar Skibiński, który wraz z szefem Andrzejem Gołąbkiem przygotował danie idealne na niedzielny obiad.

zdjecie

Przepis na karkówkę faszerowaną z maślanym puree oraz zasmażanymi buraczkami

Z czym kojarzy Ci się niedziela? Obiad, przy wspólnym stole, w gronie rodziny. Sztuka mięsa, ziemniaki i jakieś warzywo do tego – koniecznie! To taki polski klasyk. A że my uwielbiamy polskie klasyki, a szczególnie lubimy z nimi trochę poeksperymentować, przedstawiamy pomysł na danie, które podbije Wasze kubki smakowe. I oczywiście sprawdzi się idealnie na uroczysty obiad!

Składniki na faszerowaną karkówkę:

  • Karkówka od firmy „Woj-Mar” – ok. 800 g,
  • Cebula – 2 szt.,
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki,
  • Boczek wędzony – ok. 200 g,
  • Ser kozi twardy wędzony „Damnis”,
  • Smalec gęsi „Agi”,
  • Sól, pieprz do smaku, majeranek, papryka wędzona.

Składniki na maślane puree:

  • Ziemniaki – 1 kg,
  • Masło – ok 100 g,
  • Mleko kozie „Damnis” – 200 ml,
  • Sól do smaku.

Składniki na zasmażane buraczki:

  • Buraczki „Wiórek” – ½ dużego słoika,
  • Masło z odrobiną oleju,
  • Cebula – 1 szt.,
  • Mleko kozie „Damnis” – ok. 100 ml.

Królowa na naszym stole – karkówka – została dostarczona przez firmę „Woj-Mar”, która ma tradycyjne podejście do swojego rzemiosła. Do produkcji swoich wędlin stosują między innymi przedwojenne przepisy, wykorzystują również zioła z własnych plantacji, co zapewnia wysoką jakość produktów.

W daniu Andrzeja Gołąbka już po raz kolejny znalazły się produkty kozie. Szef chce pokazać, że warto wykorzystywać nabiał również koziego pochodzenia, który jest zdrowy, lekkostrawny i idealny dla alergików. Produkty firmy Damnis to nasze wielkopolskie dziedzictwo, z którego warto korzystać. I tak w każdym z elementów dania znalazły się kozie produkty, w tym: ser oraz mleko kozie.

zdjecie

Do smażenia wykorzystaliśmy smalec wyborowy firmy AGI, który ma bardzo wysoką temperaturę smażenia – tj. do 200 stopni. Dzięki temu nie traci swoich właściwości i jest doskonały do dań smażonych. Smalec to również tłuszcz tradycyjny, wykorzystywany w dawnych, rodzinnych przepisach kucharza Andrzeja Gołąbka oraz w przedwojennych przepisach, w których specjalizuje się szef kuchni „Starego Kasyna”, Waldemar Skibiński.

Dopełnieniem dania są buraczki firmy „Wiórek”. Ale oczywiście – w naszym wykonaniu nieco zmienione, bo zasmażone. Buraczki z dodatkiem podsmażonej na maśle cebulki oraz mleka koziego są jeszcze smaczniejsze – sprawdźcie sami! I koniecznie zobaczcie kolejny odcinek „Smaków Wielkopolski”!

Partnerami odcinka są:

„AGRO-DANMIS” Gramowscy Sp. J.,
WOJ-MAR,
AGII,
Stare Kasyno.

zdjecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Wielkopolski. Odcinek 9. Gościmy w Starym Kasynie. Przepis na faszerowaną karkówkę z maślanym puree oraz zasmażanymi buraczkami - Głos Wielkopolski

Wróć na srem.naszemiasto.pl Nasze Miasto