Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
KREM SUŁTAŃSKI...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. Pamiętacie te desery z dzieciństwa? Nie tylko kogel-mogel. Sprawdźcie TOP 10 kultowych przepisów

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

KREM SUŁTAŃSKI

Składniki:
400 g śmietanki kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki rodzynek
50 ml rumu (lub 50 ml wody z odrobiną aromatu rumowego)
3 łyżki kakao
3 okrągłe biszkopty

Wykonanie:

Rodzynki zalać rumem i odstawić na 30 minut do namoczenia. Następnie odcedzić i osuszyć.


Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao oraz połowę namoczonych rodzynków, zmiksować. Do drugiej dodać 2 łyżki cukru pudru, również krótko zmiksować.

Do 3 szklanek nałożyć ciemny krem, a następnie jasny. Wierzch posypać resztą rodzynków. Na górze deserków umieścić po jednym biszkopciku. Krem sułtański gotowy po godzinie w lodówce.

Źródło:justynadragan.pl

Zobacz również

Pożar tartaku w Krasnymstawie. Zobacz zdjęcia

Pożar tartaku w Krasnymstawie. Zobacz zdjęcia

Znamy najlepszych policjantów z drogówki na Podkarpaciu [ZDJĘCIA, WIDEO]

NOWE
Znamy najlepszych policjantów z drogówki na Podkarpaciu [ZDJĘCIA, WIDEO]

Polecamy

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie