Gdzie kupimy najlepsze pączki w Śremie?
Odpowiedź na pytanie "Gdzie w Śremie kupić najlepsze pączki?" jest bardzo trudne. Okazuje się, że niemal każdy śremianin ma swoje miejsce, gdzie kupuje najsmaczniejsze pączki w mieście.
Trudno zatem wskazać, to jedno i jedyne miejsce z najlepszymi pączkami w mieście, dlatego właśnie w naszej galerii przygotowaliśmy listę miejsc, gdzie w Tłusty Czwartek będzie można tradycyjnie już kupić pyszne pączki w Śremie. Kolejność wskazanych punktów jest losowa. Sprawdźcie, gdzie pączki kupują śremianie.
Jakiegoś miejsca brakuje na naszej liście, które waszym zdanie powinno się tam znaleźć? Dajcie znać w komentarzach lub w wiadomości na [email protected].
Tłusty Czwartek i pączki - tradycja i historia
Tłusty Czwartek to dzień, który wyznacza ostatni tydzień karnawału. Jak wiele świąt, czy też wyróżnionych dni w naszym współczesnym kalendarzu historia Tłustego Czwartku sięga czasów pogańskich. Dawniej był to dzień, kiedy świętowano odejście zimy i nadejście wiosny, a świętowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw. Jedną z potraw były właśnie pierwsze pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.
Zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej, a nie wytrawnej pojawił się w Polsce prawdopodobnie w XVI wieku.
Tłusty Czwartek Śrem: przepis na domowe pączki
Składniki na domowe pączki:
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 5 dag świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 50 dag mąki pszennej tortowej (najlepiej typ 505)
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 4 łyżki stołowe masła roztopionego i ostudzonego
- 2 łyżki spirytusu
- olej do smażenia lub smalec (litr)
- konfitura do nadzienia
- do dekoracji: lukier, cukier puder lub skórka kandyzowana z pomarańczy
Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Następnie dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz cukier wanilinowy, a następnie jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę.
- Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i wyrabiamy ciasto.
- Dobrze wyrobione ciasto powinno samo odchodzić od ręki
- Do ciasta dodajemy następnie roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Wszystko razem zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) wałkujemy na niezbyt duży placek o grubości ok. 2 cm, a następnie przy pomocy szklanki wycinamy krążki.
- Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy lub blacie, przykrywamy czystą ściereczką na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
- Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.
- Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni.
- Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany tłuszcz i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.
- Jeśli smażyliśmy pączki bez nadzienia, po ostudzeniu można nadziewać np. rękawem cukierniczym z ostrą końcówką.
- Na koniec pozostaje nam już tylko dekoracja naszych domowych pączków.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?