Tłusty Czwartek Śrem. Gdzie kupić najlepsze pączki w Śremie? Sprawdź!

OPRAC.:
Katarzyna Baksalary
Katarzyna Baksalary
Tłusty Czwartek Śrem. Zapytaliśmy mieszkańców, gdzie kupić najlepsze pączki w Śremie?
Tłusty Czwartek Śrem. Zapytaliśmy mieszkańców, gdzie kupić najlepsze pączki w Śremie?
Tłusty Czwartek to dzień kiedy można przymknąć oko na kalorie. Tego dnia praktycznie każdy ma "na koncie" przynajmniej jednego zjedzonego pączka. Gdzie kupić najlepsze pączki w Śremie? To trudne pytanie. Podpowiadamy wam kilka miejsc, gdzie na pewno można kupić pyszne pączki.

Gdzie kupimy najlepsze pączki w Śremie?

Odpowiedź na pytanie "Gdzie w Śremie kupić najlepsze pączki?" jest bardzo trudne. Okazuje się, że niemal każdy śremianin ma swoje miejsce, gdzie kupuje najsmaczniejsze pączki w mieście.

Trudno zatem wskazać, to jedno i jedyne miejsce z najlepszymi pączkami w mieście, dlatego właśnie w naszej galerii przygotowaliśmy listę miejsc, gdzie w Tłusty Czwartek będzie można tradycyjnie już kupić pyszne pączki w Śremie. Kolejność wskazanych punktów jest losowa. Sprawdźcie, gdzie pączki kupują śremianie.

Jakiegoś miejsca brakuje na naszej liście, które waszym zdanie powinno się tam znaleźć? Dajcie znać w komentarzach lub w wiadomości na [email protected]

Tłusty Czwartek i pączki - tradycja i historia

Tłusty Czwartek to dzień, który wyznacza ostatni tydzień karnawału. Jak wiele świąt, czy też wyróżnionych dni w naszym współczesnym kalendarzu historia Tłustego Czwartku sięga czasów pogańskich. Dawniej był to dzień, kiedy świętowano odejście zimy i nadejście wiosny, a świętowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw. Jedną z potraw były właśnie pierwsze pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.

Zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej, a nie wytrawnej pojawił się w Polsce prawdopodobnie w XVI wieku.

Tłusty Czwartek Śrem: przepis na domowe pączki

Składniki na domowe pączki:

  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 50 dag mąki pszennej tortowej (najlepiej typ 505)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki stołowe masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia lub smalec (litr)
  • konfitura do nadzienia
  • do dekoracji: lukier, cukier puder lub skórka kandyzowana z pomarańczy

Wykonanie:

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Następnie dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans.
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz cukier wanilinowy, a następnie jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę.
  • Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i wyrabiamy ciasto.
  • Dobrze wyrobione ciasto powinno samo odchodzić od ręki
  • Do ciasta dodajemy następnie roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Wszystko razem zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) wałkujemy na niezbyt duży placek o grubości ok. 2 cm, a następnie przy pomocy szklanki wycinamy krążki.
  • Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy lub blacie, przykrywamy czystą ściereczką na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
  • Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.
  • Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni.
  • Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany tłuszcz i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.
  • Jeśli smażyliśmy pączki bez nadzienia, po ostudzeniu można nadziewać np. rękawem cukierniczym z ostrą końcówką.
  • Na koniec pozostaje nam już tylko dekoracja naszych domowych pączków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na srem.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie