MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso...
fot. Pixabay

Unikaj takiego jedzenia. Jest wyjątkowo rakotwórcze! Te produkty spożywcze zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór

Przetworzone mięso i wędliny

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso za jeden z najbardziej rakotwórczych czynników, równie szkodliwych, co palenie tytoniu i azbest. Takie mięso to głównie boczek, szynka, kiełbasa i parówki.

Obecne w czerwonym mięsie nitraty i nitryty często dodaje się w znaczących ilościach jako konserwanty. Mogą one przyczyniać się do wystąpienia raka jelita grubego, a także innych nowotworów, np. raka trzustki.

Kolejne rakotwórcze produkty --->

Zobacz również

Betonują tunel w Zielonkach na północnej obwodnicy. Trwa wyścig z czasem

Betonują tunel w Zielonkach na północnej obwodnicy. Trwa wyścig z czasem

Pionkowski szpital ma rezonans magnetyczny. Kiedy pierwsze badania? [ZDJĘCIA]

NOWE
Pionkowski szpital ma rezonans magnetyczny. Kiedy pierwsze badania? [ZDJĘCIA]

Polecamy

Nowa podstawa programowa już w tym tygodniu

Nowa podstawa programowa już w tym tygodniu

Chcesz mieć więcej pomysłów? Wykorzystaj naturalne działanie mózgu – radzi ekspert

Chcesz mieć więcej pomysłów? Wykorzystaj naturalne działanie mózgu – radzi ekspert

Mieszkasz na Dolnym Śląsku? Dojedziesz nad morze pociągiem. I to bez przesiadek!

Mieszkasz na Dolnym Śląsku? Dojedziesz nad morze pociągiem. I to bez przesiadek!