To właśnie pod Zamkiem w Kórniku Paweł Jafernik z Wytwórni Lodów z Kórnika wraz z przyjaciółmi – cukiernikami w weekend 25-26 maja podjął wyzwanie próby ustanowienia Rekordu Polski w kategoriach: najdłuższy maraton przygotowywania lodów oraz największa porcja lodów przygotowana w 24 godziny.
Jak zauważa Liliana Kubiak, zastępca dyrektora instytutu Skrzynki, zadanie nie wydawałoby się trudne, gdyby nie fakt, że było wykonywane w namiocie ustawionym na skwerze przez Zamkiem pod gołym niebem.
Cukiernicy łącznie przygotowali 1 030 kilogramów lodów
Rekord udało się ostatecznie pobić, a biorący udział w zmaganiach cukiernicy przygotowali łącznie 1 030 kilogramów lodów i wydali ok. 5400 lodowych porcji: owocowych, pistacjowych, czekoladowych, kawowych, budyniowych, jogurtowych, o smaku sernika, szarlotki, czy o smaku piwa. To pierwsza taka akcja w skali ogólnopolskiej.
Co ciekawe, Paweł Jafernik, właściciel Wytwórni Lodów z Kórnika, który podjął się tego wyzwania, samodzielnie pracował na 1 maszynie przez całą dobę z godzinną przerwą na sen. Na drugiej maszynie pracował zespół cukierników: Szymon Sapieha (Legionowo, Lody by Szymon Sapieha), Krzysiek Smoleń (Warsaw Academy od Pastry Arts by Sempre; Sempre Group), Jarosław Graczyk (Laboratorio Del Gelato LIZZ Lody (Zielona Góra), Przemysław Świerzewski i Dawid Kucharski (Kawiarnia „Na Teatralce” w Poznaniu).
Wyjątkowe wydarzenie
– Jestem bardzo zmęczony, ale przede wszystkim wzruszony i dumny, że udało się osiągnąć założony cel
– powiedział Paweł Jafernik, który za cel wyznaczył sobie wytworzenie tony lodów.
Nad prawidłowym przebiegiem wydarzenia czuwała Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
– Bardzo dziękuję panu Pawłowi za powierzenie mi tego zadania. Mogłam nie tylko uczestniczyć w tak wyjątkowym wydarzeniu na skalę powiatu poznańskiego i ogólnopolską, ale była to też okazja do podpatrywania cukierników przy pracy, wymiany ich doświadczeń i spróbowania nowych dla mnie smaków. Wszystkie lody były smakowite i warte uwagi
– podsumowuje.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?