MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Młody, zdolny. Może trafić do Wisły Kraków. Jest coraz bliżej finalizacji

Młody, zdolny. Może trafić do Wisły Kraków. Jest coraz bliżej finalizacji

Tadeusz Szkwarek zdobył złoty medal na Światowym Festiwalu Weteranów Zapasów

Tadeusz Szkwarek zdobył złoty medal na Światowym Festiwalu Weteranów Zapasów

Polecamy

Lewandowski dołącza do Putellas i Pusha T. Polak gwiazdą kampanii Zalando

Lewandowski dołącza do Putellas i Pusha T. Polak gwiazdą kampanii Zalando

Prawa dziecka w szpitalu. Rzecznik Praw Pacjenta podpowiada, na co zwrócić uwagę

Prawa dziecka w szpitalu. Rzecznik Praw Pacjenta podpowiada, na co zwrócić uwagę

Ten napój pij częściej latem. Chroni nie tylko skórę

HIT DNIA
Ten napój pij częściej latem. Chroni nie tylko skórę