Tym razem półkolonie przygotowane przez Muzeum Śremskie opierały się w dużej mierze na wyjazdach. Młodzi uczestnicy zajęć odwiedzili między innymi Dymaczewo, gdzie wzięli udział w warsztatach piekarskich i dowiedzieli się bardzo dużo na temat przygotowywania ciasta i jego wypiekania.
Oprócz Dymaczewa młodzi śremianie odwiedzą również Rogalowe Muzeum w Poznaniu, gdzie poznawać będą tajniki tych rogatych smakowitości. Mieszkańcom tej części Wielkopolski, nie trzema również mówić o tym, że królem rogali w tej części świata jest Rogal Świętomarciński, który króluje w listopadzie podczas imienin św. Marcina.
Oprócz stricte kulinarnych wypraw dzieci o kuchni i jedzeniu rozmawiały podczas zajęć plastycznych na terenie Muzeum Śremskiego. Zdobiły w kulinarne wzory między innymi porcelanowe kubeczki oraz przygotowywały z gliny rozmaite owoce i warzywa. Zwłaszcza praca z gliną po pewnym czasie okazała się wielką frajdą i świetną zabawą, a spod małych palców wychodziły małe owocowe cudeńka m.in. truskawki, arbuzy czy śliwki.
Odwiedziliśmy z aparatem małych półkolonistów właśnie podczas warsztatów pracy z gliną. Zobaczcie jak było!
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?