Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie ZSP Śrem poznawali świat kosztując dań z różnych zakątków świata

Katarzyna Baksalary
Katarzyna Baksalary
Zespół Szkół Politechnicznych w Śremie
Świat można poznawać w rozmaity sposób. Uczniowie Zespołu Szkół Politechnicznych w Śremie poznawali go między innymi przez dania z różnych krajów. W taką smakowitą podróż wybrali się do Meksyku, Belgii, Japonii i nie tylko.

Świat na talerzu w Zespole Szkół Politechnicznych w Śremie

W ostatnich dniach w Zespole Szkół Politechnicznych w Śremie im. Powstańców Wielkopolskich odbył się finał szkolnego projektu na temat zdrowego odżywiania się. W tym roku projekt zrealizowany został pod hasłem"Wiemy co jemy - Na językach - Show What You Know."

Społeczność szkolna miała okazję udać się w "podróż" dookoła świata, do zakątków Europy, Ameryki Północnej oraz Azji Wschodniej. Podróż składała się z czterech przystanków i obfitowała  w smaki, kulturę, język, a także historyczne i turystyczne ciekawostki

- zdradzają organizatorki przedsięwzięcia w śremskim ZSP, Anna Nowak i Magdalena Wojtkowiak.

Pierwszym przystankiem w wyprawie dokoła świata była prelekcja, którą przygotowali uczniowie z klasy czwartej Technikum Turystycznego. Ubrani w stroje kojarzące się z kulturą Meksyku, Belgii Japonii, Francji, Włoch, Grecji oraz Niemiec - przybliżali informacje na temat danego kraju.

Drugi przystanek podróży był obfity w smaki krajów, o których wcześniej wspominano. Smakołyki z różnych zakątków świata zostały przygotowane przez uczniów z klasy czwartej Technikum Gastronomicznego. Społeczność zgromadzona w auli szkolnej miała okazją skosztować m.in. sushi, churros, guacamole, bruschettę, tzatziki, sałatkę grecką, sałatkę ziemniaczaną oraz belgijskie pralinki.

Nie obyło się bez językowych zmagań

Kolejnym przystankiem tego dnia w śremskim ZSP był konkurs pod hasłem "Show What You Know", w którym uczniowie, rozwiązując zadania, musieli wykazać się znajomością języka angielskiego. Przygotowane wyzwania dotyczyły m.in. flag poszczególnych państw, narodowości, a także produktów i zasad zdrowego odżywiania się. Zwycięzcy językowych zmagań otrzymali dyplomy i nagrody.

Ostatnim przystankiem podróży było wystąpienie gościa z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Śremie Danuty Selwet pod tytułem "Wybieraj Bezpieczną Żywność". Uczniowie uzyskali wiele wskazówek na temat wybierania spośród wielu produktów właśnie tych, które są korzystne i sprawią, że organizm będzie czuł się lepiej i zdrowiej.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na srem.naszemiasto.pl Nasze Miasto