Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Soczysty schab pieczony ze śliwką na przystawkę. Poznaj tradycyjny przepis na apetyczne mięso. Tak go robiono u babci

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny schab ze śliwką można przygotować poprzez zrolowanie mięsa, ale najczęściej nakłuwa się je nożem i powstałe szczeliny wkłada suszone owoce.
Tradycyjny schab ze śliwką można przygotować poprzez zrolowanie mięsa, ale najczęściej nakłuwa się je nożem i powstałe szczeliny wkłada suszone owoce. Gettty Images/TeresaKasprzycka/zdjęcie ilustracyjne
Domowy schab pieczony ze śliwką to kawałek mięsa, który często gości jako przystawka na świątecznym stole. Najczęściej podaję go z tradycyjną ćwikłą z chrzanem lub sałatką jarzynową. Proponuję podać schab ze śliwką w ramach dania głównego na bożonarodzeniowy obiad. Poznaj przepis na schab nadziewany śliwką dla całej rodziny.

W skrócie

Własnoręcznie przygotowany schab ze śliwką to danie, które nie sprawia wielu trudności. Jednak trzeba uważnie i ściśle zawinąć schab oraz podlewać wytwarzającym się sosem pieczeniowym. Dzięki tym dwóm czynnościom schab pieczony ze śliwką będzie delikatny i zachowa wyjątkowy smak. Czasem zamiast schabu do faszerowania korzystam z szynki. Jeśli lubisz mięso z suszonymi owocami, to świetnym pomysłem jest przygotowanie schabu nadziewanego morelami. Każdy z wariantów urozmaici świąteczny jadłospis na święta.

Schab nadziewany śliwkami – przepis na świąteczne mięso

Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 200 g suszonych śliwek,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 40 ml wody.

Do smaku:

  • 1/2 łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić schab pieczony ze śliwką?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku schab umyłam, natarłam solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Mięso odstawiłam na godzinę w chłodnym miejscu. W tym czasie śliwki sparzyłam wrzątkiem, zostawiłam na 10 minut, odcedziłam i w razie potrzeby wyjęłam z nich pestki.
  3. Schab głęboko nakłułam nożem wzdłuż mięsa w kilku miejscach i w powstałych otworach wcisnęłam namoczone śliwki bez pestek.
  4. Mięso włożyłam do garnka z masłem i zarumieniłam na średnim ogniu. Obrumieniony schab przełożyłam do brytfanny, dodałam masło i uzupełniłam 40 ml wody.
  5. Schab ze śliwkami piekłam przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza. Polecam polewać mięso co 15 minut wytwarzającym się sosem z pieczenia.
  6. Po 30 minutach pieczenia do schabu pieczonego ze śliwkami wlałam czerwone wino.
  7. Upieczony schab ze śliwką odstawiam do wystygnięcia, aby soki zawarte w mięsie mogły się uspokoić. Taki zabieg pomaga łatwiej ukroić plastry mięsa.

Inne dania ze schabem

Jeśli szukacie innych wariantów na schabowe, to polecam zrobić schab po dziekańsku. Mięso pieczone jest w piekarniku. Taki schab zrobisz szybko, a jednocześnie zachowa soczystość i aromat dzięki dosypaniu suszonego majeranku, granulowanego czosnku oraz słodkiej i ostrej papryki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Soczysty schab pieczony ze śliwką na przystawkę. Poznaj tradycyjny przepis na apetyczne mięso. Tak go robiono u babci - Strona Kuchni

Wróć na srem.naszemiasto.pl Nasze Miasto