Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Pizzy w Śremie 20-21 stycznia w Don Giovanni [ZAPROSZENIE]

Redakcja
Lokal z listy najlepszych stu restauracji w Polsce zaprasza na Festiwal Pizzy.

Dźwięki włoskiej muzyki sączące się z głośników, zapach pizzy i okna z widokiem na Wartę – tak w skrócie można opisać Don Giovanni, jedyną w Śremie i okolicy trattorię. Przy lampce wina prosto z Italii, pieczywie maczanym w oliwie z oliwek czy aromatycznej herbacie można poczuć tu magię tradycyjnej włoskiej jadłodajni. Kuchnia pełna świeżych warzyw, przypraw, oliwek i makaronów przyciąga spragnionych wyrafinowanych, a zarazem prostych i sycących dań. Don Giovanni powstało przed czterema lat. Od początku ideą lokalu było stworzenie przytulnego, wypełnionego typowymi dla italiańskiej kuchni zapachami miejsca, w którym goście będą czuli się jak w domu. Piotr Trojański, właściciel, wielokrotnie podróżował do Włoch i za każdym razem przywoził ze sobą kawałek śródziemnomorskiego świata , którym wypełnił wnętrze Trattorii. Udało mu się też poznać i nawiązać bliższy kontakt z Danilo Pagano, mistrzem świata w robieniu pizzy, który prowadzi we Włoszech szkołę pizzermenów – Scuola Nazionale Maestri Pizzaioli.

Szef kuchni

Od początku szefem kuchni jest Sławomir Badke. To on odpowiada za dobór najlepszych składników, smak i aranżację serwowanych potraw. Jego 20-letnie doświadczenie i fach zdobyty u najlepszych w branży owocuje niepowtarzalnym charakterem dań. Miał okazję odbyć staż w prestiżowym instytucie Paula Bocuse w Lyonie – międzynarodowej szkole sztuki kulinarnej założonej przez Paula Bocuse, światowy autorytet w tej dziedzinie. Brał też udział w warsztatach Magdy Gessler, znanej polskiej restauratorki. Ale nie tylko wyśmienity gust kulinarny szefa kuchni sprawia, że zaglądając do śremskiej Trattorii, można poczuć się, jak w Italii. Używane w Don Giovanni octy balsamiczne i makarony sprowadzane są prosto stamtąd, a subtelna i romantyczna atmosfera często udziela się zakochanym. Jeden z gości postanowił poprosić obsługę lokalu o pomoc w zorganizowaniu niepowtarzalnych oświadczyn. Na parę czekał skąpany w płatkach róż stolik z widokiem na rzekę, migoczące świece i specjalnie przygotowane menu.
_ - Oświadczyny zostały oczywiście przyjęte i wywołały wzruszenie nie tylko u świeżo upieczonej narzeczonej, ale także u gości, którzy byli świadkami tego niecodziennego wydarzenia – _wspomina Anna Pijańska, menadżerka.
Restauracja Don Giovanni udziela się w ogólnopolskich konkursach kulinarnych, obecnie zakwalifikowała się do drugim miejscu do kolejnego etapu akcji „Kuchnia + poleca” , w 2014 roku dołączyła do grona 100 najlepszych restauracji w Polsce otrzymując tytuł „Poland 100 Best Restaurants”

Sekret włoskiej pizzy

W menu, obok szerokiej oferty typowych dań włoskich, sporo miejsca zajmują najróżniejsze rodzaje pizzy, która na wzór tej podawanej we Włoszech, ma bardzo cienki spód. Jest wśród nich Margharita e Basilico skomponowana na wzór pierwszej pizzy na świecie, którą w 1889 r. piekarz z Neapolu przygotował dla Małgorzaty Sabaudzkiej, ówczesnej królowej Włoch.
_- Sekret zrobienia dobrej pizzy tkwi we właściwym ugniataniu ciasta oraz w garowaniu w odpowiedniej temperaturze. Gdy ciasto urośnie rozwałkowujemy je, smarujemy sosem i posypujemy mozzarellą. We włoskich pizzeriach podpatrywaliśmy proces przygotowania pizzy i zauważyliśmy, że Włosi kroją ser na drobne kawałki, a następnie rozrzucają go na cieście przed położeniem pozostałych składników. Dzięki temu unikamy efektu serowej skorupy na wierzchu pizzy i nie zabijamy smaku innych dodatków – _zdradza Dawid, pizza master.
- Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach, zwłaszcza w dobrej mące, bazie do sosu oraz we wspomnianym już procesie ugniatania i pieczenia ciasta. Bez odpowiedniej mąki ciasto nie będzie chrupkie oraz przejdzie sosem i dodatkami. Do pizzy używa się specjalnej włoskiej mąki , którą można kupić w sklepach z włoską żywnością . To właśnie tej mące nasze ciasto zawdzięcza swoją kruchość i smak – dodaje szef kuchni.

Festiwal Pizzy

O tym, jak smakuje prawdziwa włoska pizza goście Trattorii będą mogli się przekonać w dniach od 20 stycznia – 12 lutego. W Don Giovanni będzie się wtedy odbywał Festiwal Pizzy, którego ideą jest zarażenie śremian radością życia i umiejętnością cieszenia się każdym dniem, tak jak to robią Włosi. Festiwal będzie nawiązaniem do Międzynarodowego Dnia Pizzy (9 luty). Każdy smakosz, płacąc tylko raz, będzie mógł się objadać pizzą do woli, kosztując różne jej rodzaje serwowane przez kelnerki. Oprócz tych z menu, pojawią się zupełnie nowe pozycje, a te z nich, które najbardziej trafią w upodobania kulinarne gości, na stałe zagoszczą w karcie dań. Na czas Festiwalu lokal przybierze odmienny image, a na najmłodszych czekać będą niespodzianki.

Informacji o festiwalu pizzy można szukać także na stronie Don Giovanni

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na srem.naszemiasto.pl Nasze Miasto