Spis treści
Kiwano jednym przypomina najeżonego melona. Dla innych to ogórek z kolcami. Owalne owoce kiwano są podłużne, wielkością zbliżone do jabłek i tak samo, jak jabłka, zmieniają kolor skórki, gdy dojrzewają. Najpierw owoc kiwano jest zielony, a potem staje się pomarańczowy, z cętkami lub prążkami. Gdy skórka jest pomarańczowa, to znak, że kiwano nadaje się do zjedzenia (wcześniej jego smak nie będzie taki, jaki powinien być). Wewnątrz owocu znajduje się zielono-żółty miąższ. Botanicznie kiwano to gatunek ogórka, a jego łacińska nazwa to Cucumis metulifer.
Jak jeść kiwano i jaki jest jego smak?
Miąższ kiwano je się na surowo razem z pestkami, a wybiera się go łyżeczką. Aby się do niego dostać, trzeba przekroić owoc po jego wcześniejszym umyciu. Kiwano można też dodawać do surówek czy sałatek. Ma orzeźwiający smak i zapach podobny do banana.
Niektórzy twierdzą, że kiwano w smaku przypomina połączenie naszego tradycyjnego polskiego ogórka z bananem i kiwi. Właśnie m.in. przez taką kombinację smaków część osób uważa, że kiwano to owoc, a inni, że to warzywo. Przyjęło się, że nazwa kiwano pochodzi jednak tylko od kiwi i banana. Jednak funkcjonują też nazwy: ogórek kiwano oraz ogórek kolczasty.
Czy owoc, czy warzywo, wiadomo, że kiwano z egzotyką ma sporo wspólnego. Roślina pochodzi z Afryki i uwielbia ciepło. W polskich warunkach kiwano można uprawiać najwyżej w szklarniach. Ale owoce można kupić w wybranych sklepach ze stoiskami oferującymi inne egzotyczne produkty świeże, takie jak np. zielony kokos czy smoczy owoc (pitaja).
Przeczytaj również:
Ogórek kiwano to źródło witamin i cennych składników
Ten oryginalnie wyglądający owoc (lub jak kto woli: warzywo) ma szereg wartości odżywczych. Znajdują się w nim m.in.:
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- cynk,
- miedź,
- mangan.
Po kiwano powinny sięgać osoby, które mają problemy z sercem czy cierpią na nadciśnienie. Usprawnia ono bowiem pracę całego układu krążenia. Oddziałuje też korzystnie na nerki oraz wątrobę.
![Przekrojone kiwano](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/5e/5d/60618ca088d7e_p.jpg?1617005729)
Kiwano do swojej diety powinny włączyć kobiety ciężarne, bo zawiera kwas foliowy. Ten natomiast pełni bardzo ważną rolę: jest niezbędny do formowania się i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W kiwano znajdują się ponadto witaminy A, C oraz te z grupy B. Te ostatnie z kolei również wspomagają pracę układu nerwowego. Jest również beta-karoten. Większości z nas kojarzy się on z ładniejszym kolorytem skóry, przyspieszeniem opalania, ale ten związek wpływa korzystnie również na wzrok i pomaga zachować odporność. Ponoć nawet koncentracja i pamięć się poprawiają, jeśli regularnie spożywa się kiwano. Dzieci też mogą jeść ten egzotyczny owoc, a lepiej pójdzie im nauka.
Ile kalorii ma kiwano? Kto planuje przejść na dietę, powinien sięgać po ten owoc. Jedna sztuka waży około 300 gramów i ma jedynie około 80 kalorii, zatem wspiera odchudzanie. Poza tym kiwano poprawia przemianę materii. Jednak trzeba uważać z nadmiernym spożyciem, bo działa przeczyszczająco i moczopędnie.
Ogórek kiwano ma zastosowanie w kosmetyce
Owoce egzotyczne, a w tym kiwano, są często wykorzystywane w pielęgnacji skóry. Kosmetyki z kiwano w składzie zaczynają pojawiać się i na naszym rynku. I są to nie tylko samoopalacze, które poprawiają koloryt skóry. W kiwano znajdują się antyoksydanty, a związki te spowalniają procesy starzenia. Te naturalne substancje chronią też przed rakiem, zatem warto sprawdzić, czy aby w kremie przeciwzmarszczkowym wśród składników nie wymieniono kiwano. Występująca w kiwano Witamina C pomaga za to na rozszerzone naczynka, wygładza zmarszczki, poprawia jędrność skóry i wspomaga walkę z trądzikiem.
Kiwano to owoc długoterminowy
Zazwyczaj świeże owoce po paru dniach tracą nie tylko swój wygląd, ale i właściwości smakowe oraz odżywcze. Kiwano jest inne: nawet przez pół roku może leżeć w kuchni i czekać, aż ktoś się na nie skusi. Tę zaletę wybrani traktują inaczej. Otóż trzymają w domu kiwano ze względów estetycznych, jako dekorację.
Kiwano w Polsce – dlaczego jest tak mało znane?
Problem dotyczy naszego klimatu i pogody. W Afryce, skąd kiwano pochodzi, jest gorąco i do tego gorąca owoc ten (czy to warzywo) jest już przyzwyczajony. Nasze lato może by mu sprzyjało, ale gdy temperatura spada poniżej 13 stopni Celsjusza, dla może być już za zimno i kiwano przestałoby rosnąć.
Jeśli chodzi o niezbyt częste spożywanie owoców kiwano, to najczęściej problemem jest ich ograniczona odstępność (nie ma raczej z tym problemu w dużych marketach, ale w mniejszych sklepach raczej ich nie uraczymy) oraz zbyt wysoka cena (8-9 zł za sztukę).
Warto przeczytać również:
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.224.0/images/video_restrictions/0.webp)
Polacy ocenili rząd Tuska. Zaskakujące wyniki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?