Święcenie potraw w Wielką Sobotę w Śremie
Wielkanoc to najważniejsze święto dla katolików. W tym roku Niedziela Wielkanocna wypada 9 kwietnia i jest kulminacją kończącego się Wielkiego Tygodnia. Zanim jednak w niedziele nastąpi zmartwychwstanie Jezusa z grobu, wierni przygotowują się na ten moment.
Jednym z tradycyjnych elementów w trakcie przygotowań do świąt wielkanocnych jest święcenie pokarmów. Odbywa się ono w Wielką Sobotę. Wierni w koszyczkach tego dnia przynoszą świąteczne pokarmy, aby kapłan je pobłogosławił.
W koszyczkach znajduje się chleb, sól, jajka, maślany baranek, wędlina czy kiełbasa, kawałek ciasta, a także często korzeń chrzanu. Najmłodsi nie zapominają również o czekoladzie i innych bliskich im smakołykach.
Grób Pański jednym z najważniejszych symboli Wielkanocy
Każdy tradycyjny pokarm włożony do koszyczka wielkanocnego ma swoje znaczenie. Sól to symbol prawdy i oczyszczenia, jajka to symbol odradzającego się życia, a chleb to symbol ciała Jezusa Chrystusa.
Po błogosławieństwie pokarmów wielkanocnych wielu z przybyłych do kościoła parafian pozostało, decydując się na modlitwę i adorację Grobu Pańskiego, w którym złożony został Jezus Chrystus. W kościele farnym od lat forma Grobu Pańskiego jest niezmienna, a służbę przy nim pełnią druhny i druhowie z Ochotniczych Straży Pożarnych z Niesłabina, Orkowa i Śremu.
Jak politycy typują wyniki polskiej reprezentacji?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?